Grafik Tasarım Elemanları (Öğeleri)
Tasarım dilinde temel görsel semboller, tasarım öğeleri olarak anılmaktadır.Bunların hepsi tasarımcıların çalışmalarını yaratmak için bir araya getirdikleri görsel “parçalar”dır (Öztuna, 2007, s.88).
Grafik tasarımda kullanılan temel tasarım elemanları şunlardır; Nokta, çizgi, ton, renk, doku, biçim, yön, ölçüdür.
Nokta
Görsel anlatımın en temel öğelerinden biri olan nokta, mekan içindeki bir pozisyonu belirtir. Çeşitli büyüklüklerdeki lekeler olan noktalar, boş ya da dolu yuvarlaklardır.
Çizgi
Tasarımın en temel öğelerinden biri olan çizgi, uygarlığın başlangıcından bu yana insanları büyülemiş ve görsel iletişimi sağlamada önemli rol oynamıştır. Doğayı taklit etmek ve objeleri biçimlendirmek için sürekli olarak kullanılmıştır (Öztuna, 2007, s.88).
Birden fazla noktanın birleşiminden oluşan çizgi, uzunluğa ve genişliğe de sahiptir.
Dikey, yatay, diyagonal, eğri ve zikzak olmak üzere beş farklı çizgi çeşidinden söz edebiliriz.
- Dikey çizgi; kuzey – güney yönünde olan çizgi çeşididir.
- Yatay çizgi; doğu batı yönünde olan çizgi çeşididir.
- Diyagonal çizgi; çapraz olan çizgiler.
- Eğri çizgi; herhangi bir yönü olmayan, rastgele çizilmiş çizgilerdir.
- Zikzak çizgi; düz, keskin uçlara sahip çizgilerdir.
Ton
Ton kelimesi birçok sanatta kullanılır. Tasarım yüzeyleri üzerinde en fazla izlenen tonlar; grinin çeşitleri ve siyahtır. Ton kelimesi birçok sanatta kullanılır. Bir tasarım yüzeyinde en fazla izlenen tonlar, grinin çeşitleri ve siyahtır. Gri tonlar genellikle görsel imgenin yarım ton reprodüksiyon tekniğiyle tramlanması yöntemiyle elde edilmesidir. Ton ve çizgi; tasarımda kontrast oluşturtan elemanlardır (Bahar, 2006, s.5).
Renk
Renk, ışığın cisimlere çarptıktan sonra yansıyarak gözde bıraktığı etkidir. Renk kombinasyonları her insanda farklı algılar oluşturabilir. Sıcak renkler olan sarı, turuncu, kırmızı çabuk algılanabildikleri için diğer renklerdeki tasarım elemanlarına göre kullanıcıda daha yakın bir his uyandırır. Soğuk renkler ise, kişide uzaklaşma hissi yaratır. Bu bilgiler sayesinde tasarımcı istenen görsel etkiyi kolayca sağlar (Pektaş Turgut, 2005, s.22).
Sanatçılar ve tasarımcılar için pigmentleri karıştırmak hiçbir zaman beyazı üretmeyecektir. Siyah bütün renklerin toplamıdır. Pek çok renk çemberi renkleri birleştirmenin etkilerini bize anlatmak için oluşturulmuştur.
Herbert Ives tarafından geliştirilen ilk renk çemberi kırmızı, sarı ve yeşilden elde edilen renklerle başlar. Bu renklerin karışımından ara renkler elde edilir. Bu ara renkleri ana renklerle karıştırarak da üçüncü renkler elde edilir. Munsell renk çemberinin temelinde ise beş kilit renk vardır: kırmızı, sarı, mavi, yeşil ve mor. Ara renkler bu ana renkleri karıştırarak oluşturulur. Bu iki sınıflandırma sistemi birbirinden farklı olsa da, sonuçta çıkan renkler benzerdir. Renk çemberi oynanabilir bir sistemdir, mutlak değildir (Arntson, 1997, s.177).